Veelgestelde vragen

Wat maakt wintersport nou zo leuk?

Als je het eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer anders! De hele dag buiten zijn, de unieke sfeer en gezelligheid en natuurlijk…. supersportief bezig zijn. Dat is wintersport! De snelheid op de piste geeft je een enorme dosis adrenaline. Daag jezelf uit en behaal steeds nieuwe successen op de piste. Met een voldaan gevoel zoek je de gezellige après-ski op of juist rust in je eigen sfeervolle accommodatie. Wintersport is de ultieme oppepper tijdens een lange, saaie winter!

Is leren skiën of leren snowboarden gemakkelijk?

Natuurlijk kan jij leren skiën/snowboarden! Hoe snel dit gaat verschilt per persoon, maar iedereen kan het leren. Ben jij goed in andere sporten of kan je schaatsen of skeeleren? Dan is leren skiën/ snowboarden echt wat voor jou. De eerste dagen moet je even wennen op de ski’s. Maar; het geeft een geweldige kick als je eenmaal van de piste afraast! Het is inspannend, maar levert ook de eerste vakantie al je eigen succesmomenten op. Je bepaalt zelf hoe groot je jouw uitdaging maakt, je kunt kiezen uit pistes voor allerlei niveaus.

Neem skiles, zodat je de basis snel onder de knie hebt.

Is skiën of snowboarden eng of valt dat wel mee?

Als je het nog moet leren, is skiën of snowboarden soms wel spannend. Dit gevoel gaat snel weg als je skiles volgt en de basis onder de knie hebt. Alles is in het begin nog nieuw. Ook zijn de bergen natuurlijk hoog om bovenop te staan en je moet even wennen aan de lift. Op sommige pistes is het druk en moet je je weg vinden, maar dit gevoel wordt snel minder en dan is het vooral erg leuk.

Vallen de kosten voor wintersport mee?

Wintersport hoeft niet altijd duur te zijn. De kosten voor wintersport hangen af van je wensen en bijvoorbeeld het skigebied dat je kiest. Denk bij kosten aan:

  • Accommodatie
  • Reis/vervoer
  • Skipas
  • Skimateriaal (aanschaf of huur)
  • Reisverzekering
  • Skiles
  • Skikleding (tip: leen de eerste keer skikleding!)
  • Eten en drinken
Is wintersport koud om te doen?

Nee, laat je vooral niet afschrikken door kou. De temperatuur hangt af van het skigebied en de periode dat je erheen gaat. Natuurlijk kan het soms koud zijn op de piste. Maar daar zijn skikleren voor uitgevonden! Een goede warme broek en jas zijn belangrijk, leen dit de eerste keer van iemand. Extra warmte krijg je door laagjes te dragen. En als de zon schijnt is het goed toeven en krijg je een lekker tintje!

Is wintersport pijnlijk of valt dat mee?

Net als iedere nieuwe sport die je probeert, kan ook de wintersport pijnlijk zijn. Het is een behoorlijke inspanning, spierpijn en vermoeidheid horen er dan ook bij. Ga je leren snowboarden? Dan kan de wintersport pijnlijk zijn door het letterlijke vallen en opstaan in de sneeuw. Voorkom pijnlijke voeten door goede skischoenen, vraag bij het huren advies hierover. Gelukkig zijn al deze ‘kwaaltjes’ het zeker waard om de wintersport uit te proberen. De lol die je er van hebt en de adrenaline die het geeft zijn ongeëvenaard!

Kan ik zonder hoge pijngrens ook leren skiën of snowboarden?

Absouluut, je hoeft geen hoge pijngrens te hebben om te leren skiën of snowboarden. Ben je enthousiast en heb je het doorzettingsvermogen om een nieuwe, gave sport te leren? Dan gaat het je zeker lukken om te leren skiën/snowboarden!

Wat moet ik doen als ik gewond raak?

Op de piste moet iedereen gewonde mensen helpen. Daardoor krijg je gelukkig altijd snel hulp. Alle skigebieden beschikken ook over een hulpdienst, die snel bij je is. Ga altijd samen met iemand skiën, zeker als beginner.

Neem de plattegrond van het skigebied mee, met het nummer van de hulpdienst.

Is leren snowboarden makkelijker dan skiën?

Dat verschilt erg per persoon. Bij het snowboarden moet je meer je evenwicht bewaren, dat is best lastig. Op ski’s glijd je gemakkelijker naar beneden dan op je snowboard, dat kan ook best even eng zijn. Je kunt het natuurlijk allebei uitproberen, dan weet je meteen wat je het leukste vind.

Is skiles voor volwassenen mogelijk als je ouder bent?

Natuurlijk kan je ook als je ouder bent skiles krijgen! Het is een uitdaging om als je wat ouder bent te leren skiën of snowboarden. Vaak ben je minder flexibel of misschien wel angstig om te vallen. Maar: je bent nooit te oud om iets te leren! En met enthousiasme en doorzettingsvermogen, gaat het je zeker lukken. Wintersport is leuk voor jong en oud!

Welke kleding heb ik nodig voor de wintersport?

Natuurlijk moet je in eerste instantie warme kleding hebben! Maar; kijk van tevoren even naar de weersverwachting op je bestemming. Het kan ook lekker zonnig zijn, laagjes zijn in ieder geval handig. Kies voor goede basiskleding:

  • Helm
  • Jas
  • Broek
  • Skibril en zonnebril
  • Waterdichte handschoenen
  • Muts

Verder hangt het af van het weer. Ga je bijvoorbeeld in januari? Kies dan voor thermokleding en goede skisokken. Een helm is veilig en wordt aangeraden in de meeste skigebieden. Ga je snowboarden? Overweeg dan om bescherming voor je rug en stuitje te kopen.

Wat kan ik het beste nog meer meenemen?

Het is slim om van tevoren een checklist te maken, zo vergeet je niks! Belangrijk zijn natuurlijk je paspoort, de vouchers en geld. Denk daarnaast ook aan je medicijnen, zonnebrandcrème,lippenbalsem, spierbalsem, snowboots en een schoonmaakpakketje voor het appartement.

Is het handig om te oefenen voordat ik op wintersport ga?

Wil jij het uiterste uit je skivakantie halen? Dan kan je je in Nederland al voorbereiden! Neem alvast lessen in een skihal of doe mee aan skifitness in de sportschool. Probeer ook eens een borstelbaan. Zo wordt je eerste skivakantie nog succesvoller!

Is het slim om een reisverzekering af te sluiten?

Het is zeker aan te raden om een reisverzekering af te sluiten. Veel personen vinden dit niet nodig, maar er moest maar eens iets gebeuren waardoor je je bagage kwijt bent.

Is een annuleringsverzekering nuttig?

Ja, een annuleringsverzerkering is zeker nuttig. Bij de meeste annulatieverzekeringen ben je verzekerd voor onderstaande zaken:

  • Annuleringskosten (tot 100% van de reissom)
  • Ongebruikte vakantiedagen bij afbreking vakantie
  • Skipas, skiles en skihuur bij afbreking vakantie
  • Vertraging bij vertrek (bij min. 8 uur)
Waar moet ik aan denken als ik met de auto op wintersportvakantie ga?

Met de auto reizen is een gezellige start van je wintersportvakantie. Zorg wel dat je je goed voorbereid. Denk altijd aan deze zaken:

  • Winterbanden (verplicht in het buitenland)
  • Sneeuwkettingen
  • Autobaan vignette (in Oostenrijk)

Maar ook erg nuttig zijn: gele hesjes, ruitenwisser vloeistof antivries en een goede navigatie.

Let altijd op tolwegen en kijk goed in je vertrekbrief, daar staan tips in over jouw route naar de Alpen.

Hoe word ik fysiek fit genoeg?

Je kunt zorgen dat je fysiek lekker fit op skivakantie gaat. Dat helpt je zeker! Denk aan het volgen van skifitness bij je sportschool, of oefenen in een skihal of op een borstelbaan.

Kan ik ook met het vliegtuig de bestemming bereiken?

Jazeker! de dichtsbijzijnde luchthavens zijn Innsbruck en Salzburg. Je kan hier naartoe vliegen en op de luchthaven een auto huren of met de taxi tot in Westendorf komen. Vanuit Innsbruck is het 1u05 rijden en vanuit Salzburg is het 1u30 rijden.

Is een skibus op mijn bestemming gratis?

In Westendorf zijn de skibussen gratis als je een geldige skipas hebt.

Ik ben aangekomen op bestemming. En nu?

Op de eerste dag zul je een aantal zaken voor de rest van de week moeten regelen. Eén van onze reisleiders zal jou en je reisgezelschap welkom heten en je een welkomst enveloppe met handige info en tips overhandigen. Daarnaast zal de reisleider je informeren over je check-in in je accommodatie, het ophalen van skimateriaal, de locatie en aanvang van jouw lessen en tenslotte zul je jouw skipas ontvangen.

Zet direct bij aankomst het lokale telefoonnummer van je reisleider in jouw telefoon, zodat je hem/haar altijd snel kunt bereiken.

Hoe kan ik het skimateriaal regelen?

Ski- of snowboardmateriaal kun je bij jouw boeking reserveren. Dat scheelt een hoop geregel ter plaatse! Geef dus bij het boeken aan welk materiaal je wilt huren en profiteer van scherpe prijzen.

Wat is een skipas eigenlijk?

Een skipas is jouw toegangsbewijs tot de  skiliften en pistes in het skigebied. Als je de skipas in je zak hebt, gaat de poort overal automatisch open.

Maak van tevoren een foto van je skipas uit voorzorg en bewaar je skipas altijd in een gesloten broek- of jaszak, zo raak je jouw skipas nooit kwijt.

Hoe weet ik dat er lawine gevaar is?

Hier is gelukkig een duidelijk systeem voor. Er staat op de borden bij de pistes aangegeven wanneer er lawine gevaar is, met internationale tekens. Ga als beginner nooit off-piste én helemaal niet bij lawinegevaar.

Welke verschillende pistes zijn er?

De pistes geven we aan in kleuren: groen, blauw, rood en zwart. Ben je een beginner? Dan is de groene piste een goede start. Ook op de blauwe piste vind je dan nog genoeg uitdaging. Vermijd als beginner de rode en zwarte pistes, die zijn voor gevorderden. Alle pistes zijn duidelijk aangegeven d.m.v. stokken en kleuren.

Zijn er meer mensen met weinig ervaring in de skiles?

Ja, maak je daar vooral niet druk om. Om de lessen leuk en leerzaam te houden zit je in een groepsles, waarin iedereen hetzelfde niveau heeft. Als beginner zit je dus bij andere onervaren mensen in de les. Samen doe je ervaring op in de wintersport en krijg je de basistechniek van het skiën/snowboarden vast onder de knie.

En wat gebeurt er als ik slecht blijk te zijn in skiën/snowboarden?

Dat is geen enkel probleem, iedereen leert het op zijn eigen tempo. Bovendien; het is vakantie, dus relax! Als je het erg moeilijk vindt kan je in overleg met de skischool passende lessen krijgen. Na de eerste dagen kijkt de leraar altijd of mensen beter naar een andere groep kunnen om te leren skiën/snowboarden.

Hoe leer ik het beste skiën/snowboarden?

Het is gezellig en leerzaam om lessen te nemen. In de lessen leer je het skiën of snowboarden op de juiste manier, je zult er zeker profijt van hebben. Ga je skiën? Dan leer je eerst remmen en bochten maken, daarna krijg je lessen om je techniek te verbeteren. Als snowboarder leer je eerst om rustig de piste af te glijden en te remmen. En voor je het weet snel je de piste af!

Hoe werkt een ski-lift eigenlijk?

Misschien lijkt een ski-lift je wel eng tijdens de wintersport. Dan helpt het als je weet wat er gebeurt. Eigenlijk is het simpel: je staat in de rij, gaat door het controlepoortje en stelt je op voor de lift. Vervolgens stap je in en doe je de beugel omlaag. Er zijn 3 soorten liften: de sleeplift, de gondel en de stoellift.

Zijn er regels op de piste waar ik mij aan moet houden?

Ja, er zijn zeker een paar regels op de piste. Zo geef je altijd voorrang aan de mensen vóór je op de piste. Verder mag je niet midden op de piste blijven zitten. Uiteraard komen de regels ook tijdens de skilessen aan bod, je hoeft dit nu dus nog niet te weten.

Algemene informatie

BETAAL VEILIG & MAKKELIJK

Nieuwsbrief

© SNOWSPORTS TRAVEL          PRIVACYBELEID          DISCLAIMER          COOKIES